Kodi plugin – Hyperion Configurator

Remember our humble kodi plugin to download configs from our site? Jacek decided to upgrade it a bit and it got out of hand ;) However, we now have a fantastically useful plugin that will create configuration for every setup in a seconds. Read on for a installation guide and quick tutorial.

Download it from https://github.com/LightberryEu/plugin.program.hyperion.configurator click on “Download ZIP” on bottom of right menu and save it on your device (for e.g. raspberry). Then open System -> Addons -> Install from zip, navigate to previously saved file and choose it.
screenshot001
To run plugin go into programs and pick Hyperion Config Creator. It will get you through the process in few simple questions: count of leds vertically, horizontally
screenshot004
and direction
screenshot006

Plugin will then try to restart hyperion with new settings. It will ask you if you see a rainbow and then plugin will light a LED in each corner for your verification if everything is set up to the single LED :)

screenshot010

If configuration suits your needs just accept it and plugin will make this a default one :)

screenshot011

Here is your raspberry pi ampilight system!
  • john

    Hi, please can you tell me, will this work with latest OSMC on raspberry Pi 2 model B?

    • Jacek

      Not yet, but I will work on it in the next week or two

      • john

        Thank you, I shall look forward to that!

        • Jacek

          Hi, no, not yet. I am waiting for OSMC to add hyperion to their app store so that I know exect setup of the hyperion daemon running on OSMC. OSMC is very much different for openelec (i.e. it doesn’t have lsusb nor killall and I will need to make many workarounds for OSMC, thus I would like to avoid making them multiple times)

  • Andrew

    Whats the problem if it says OSError(2, no such file directory)?

    • Jacek

      Are you using openelec? Could you try the latest version from github? (updated yesterday night)

      • Brian

        I am getting the same thing. I have reinstalled everything 3 or 4 times keep getting it and just downloaded everything today.

        • Jacek

          Are you using openelec? Do you have hyperion installed?

          • Brian

            Yes for both I have OSMC install with Hyperion plugin.

          • Jacek

            So as I mentioned, it doesn’t work for OSMC at the moment. Do you know if hyperion is already in OSMC store?

          • Silvia E Ricardo Silva

            Im using the openelec and im getting the same error

  • Victor Jose Casero Mulero

    hi, i bought one raperry b+ and install all on the web page. ibought hdmi premiun kit. my led configuration is 15×9 but when i conect de hdmi kit i have the problem. coul explain my with a tutorial what i need do?

    thanks

  • Andreas

    hey there,

    i installed hyperion with your plugin. Worked well for my lightberry hd kit. But right after it starts it works like 10 seconds and the the leds shut down ( just one single led runs light blue ) No information shown why…

    are you able to help?

    • Jacek

      Hi,

      When they work, do they show right colors?

  • Andreas

    Hey Jacek, it works now. Thanks 4 help through Mail.

    i had the HDMI Premium Kit on PAL and it needs NTFS to work.

  • Cédric Claude

    Hi
    I use lightberry on my RPi2 openelec system since several months without problems. It’s plugged on a hifiberry DAC + and everything works flawlessly.
    Update openelec from 5.0.8 to openelec 6 but lightberry (hyperion) doesn’t work anymore.
    Is there something i should do?

    • Cédric Claude

      Just tried :

      /storage/hyperion/bin/hyperiond.sh /storage/.config/hyperion.confi.json

      and it returned :
      Failed to open device(‘/dev/spidev0.0)

    • Nico

      I had the same Problem. Just add “dtparam=spi=on” in the config.txt like Jacek described it above.
      It was not necessary until Openelec 6. After a reboot it works fine again :-)

  • Andyrooo82

    I have just bought and setup a lightberry HD premium kit and the ambilight works great with openelec. however it doesn’t seem to work with other hdmi inputs e.g. bluray and sky. have i missed something? how do i configure it to utilise hdmi inputs?

    • Jacek

      When you used the config plugin, did it say that grabber was detected? If yes, have you selected yes (to add grabber-v4l2 section to the config file)?

      • Andyrooo82

        Hi Jacek, thanks for your help over email. I set the converter to pal and the config to no change. Cheers

  • Laurine Tellier

    Thank you for this plugin! It’s working for me, but if we watch a movie with the two black bands in top and bottom of the screen, the top and bottom lights don’t work. Could you fix it? Thank you!

    • Jacek

      Go to addon settings and increase black border detection threshold – then run plugin again

  • Gro

    I have this problem

    • Jacek

      Have you enabled SPI? :

      mount -o remount,rw /flash
      nano /flash/config.txt
      then add this line to the config and reboot pi
      dtparam=spi=on

      • Gro

        Thanks for the quick reply, but now I get the second error and some lights are fixed.

      • Dominique

        I have same error but your reply looks absolutely foreign to me. What does that mean and what exact steps do I need to do to apply it?

  • Ben Williams

    Hi, I have openelec 6 installed, have installed the lightberry config app, run as required but get OS 2 error….the LEDs run rgb on boot but nothing after this.

    • SeeDborg

      Same problem for me. I tried OSMC and OpenElec, it’s the same…

      • robert bingham

        I’m also running OpenElec (5.0.8) and I’m getting the OSError 2. Lightberry HD + HDMI 4K Bundle USB light kit (Not GPIO) light model WS2801. I don’t think I see a solution to the OSError 2 on here.

  • SeeDborg

    When will it be available for OSMC ?

    • Jacek

      I am happy to inform that OSMC support has been added :)

      • SeeDborg

        It’s not working for me :(
        Everything runs OK (installing the plugin, set led number, etc.), but I never see the rainbow swirl…

        • Jacek

          Could you run hyperion from command line to see if it throws any error?

          • SeeDborg

            I tried to download the OSMC image from the Lightberry website. It’s working, but when I’m updating OSMC, it’s not working anymore…
            Can you give me the command line to try ?

          • Sarox

            Hi, I received the update for OSMC but waiting for a feedback before updating it… Any news on this regards? Thanks

          • Jacek

            Update previously worked fine for me. Please give it a try and let us know if anything breaks :)

          • Sarox

            I’ll do so and let you know :) Thanks!

          • Adam Norequests

            Which version are u running now? with video grabber or without? I keep getting the silly Error2

          • Sarox

            Hi Adam, I’m running OSMC with February update without video grabber.
            And it works perfectly.

          • Adam Norequests

            Thank you. I will give it a go right away. I want it to run with grabber, tho.

          • Sarox

            It worked flawlessy since the beginning but I used Lightberry s OSMC version.

          • SeeDborg

            In fact it’s not even working when I’m rebooting the raspberry… What the…?

  • Tolay

    Hey Guys,

    Purchased Lightberry HD for Raspberry Pi 2, had it working yesterday, disconnected power, today reconnected, nothing lights up, just the first led was on, i reinstalled everything, run the Hyperion config tool again, no rainbow, now 3 led are on (first, third and the fifth).

    what can i do?

    thank you

    • Jacek

      Please contact Lightberry support

      • Xander Choy

        I’m pretty much having this problem also.

  • Adam Norequests

    osmc from february gives me the spi error, that can be solved wit the config.txt modification, but not the “error2(no such file or directory)” error. :( So, leds won’t light up.

    funny fact:

    during the installation of this plugin I’m asked if I want to use the recognized grabber (utv007). whatever I choose, the error2 is there.
    Also, I can see in terminal that there is my grabber but without its name, branding or such… Openelec at least recognized it fully. There was a bug, whereas I couldn’t take the screenshot: it gets frozon and keep taking that very screenshot :( I’m wondering if there is something with my hdmi to composite converter?…

  • Brian

    I am usining OSMC with a fresh install and get the “error2 (no such file or directory)” I dont use a grabber.

    • Jacek

      Have you installed hyperion?

      • Brian

        I thought I did. I installed the one that comes with SuperRepo one. Just realize that not the actual one you need. I didn’t install the correct one and it now it works. For the people who has flickering on there LEDs uninstall the one that comes with the SuperRepo you don’t need it. And your LEDs will stop flickering.

  • greq3436

    Hi, ive got a problem with it. I used instruction from producent site but it still dont work…. Well when i plug it all together ( APA10C) it work after reboot (rainbow etc) but after that it dont react. Sometime some random leds will light but in random colour and place… I dont know what to do. After instalation nothing hapens…. I ve got 3 strip, 144 led per meter.

    • KSA ✈

      Did u solve the problem? I have the same issue

  • mikefin

    Hi, will Lightberry work in RetroPie? If I’m correct, RetroPie is based on Raspbian and Kodi can be accessed in Retropie as a “port”.

    Here is how I installed RetroPie: https://github.com/retropie/retropie-setup/wiki/First-Installation

  • Jason T. Chess

    good evening to my fellow ligtberry addicts ..lol… im a geek and this has flown under my radar for SOME REASON /….. I hook up 5050 5m 10m , those are my favorite for the line of work im in ,,, but NOW THE DOOR IS OPEN AND I NEED TO LEARN AS MUCH ASAP .. for starters I just purchased a 4 foot roll that comes with a remote that does a lot of cool things don’t get me wrong.. but its connected to the strip … HOW CAN I JUST CUT IT OFF AND RUN SUM WIRES TO MY DESK TOP TO MY RASPBERRY AND CALL IT A DAY ???? BUT STILL BE IN CODE. FIRE CODE THAT IS…. I OWN A STUDIO WITH A CLOTHINIG LINE AND OTHER THINGS SO MY INSURANCE ON THIS PLACE IS ALREADY AT MY THROAT ,, MAD BECAUSE I HAVE A 47INCH US CUTTER IN HERE, HOT IRON PRESSER , 8 FLAT SCREENS WITH 3 OPERATING SYSTEMS NOT INCLUDING MY RASPBERRY ,,,,, so to be on the safe side is you have a turtorial I can look up … ILL DANCE AT ALL YOUR WEDDINGS… LOL… AND U CAN BELEIVE AFTER THIS PROJECT IS DONE IT WILL BE POSTED ON MY 5 DIFFERENT SOCIAL MEDIA ACCOUNTS… THATS 5 ACCOUNTS WITH 6 DIFFERENT SOCIAL MEDIA LINKS…. MAXED OUT AT 5000 ,, ILL GET THE WORD AROUND .. AND IF YOU WOULD LIKE TO HAVE SOME THINGS PROMOTED ,,,, HELP ME THRU THIS FIRST OBSTICALE AND IM ALLLLL GOOD WITH HELPING OUT . ANYONE ON HERE…. http://FACEBOOK.COM/JASONT.O.CHESS
    http://INSTAGRAM.COM/JSHINE711 http://TWITTER.COM/JSHINE711
    http://YOUTUBE.COM/JSHINE711711 OR YOU CAN SEE I HAVE THE HIT ALBUM OUT AND RANKED NUMBER 1 IN THE SOUTH AT http://REVERBNATION.COM/JHINE SO IM HERE AT ANYONES EXPENSE… I BELIEVE IN KARMA … U GOT ME WELL I GOT U..
    SINCERELY JTOC